Samosy plněné kořeněnými bramborami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- máslo 150 gramů (nebo margarín)
- voda 1,5 decilitru (ledová)
- sůl 1 lžička
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- olej (na potření)
Na náplň:
- brambory 500 gramů (oloupané)
- cibule červená 1 kus
- cibulka jarní 1 kus
- olej 3 lžíce
- zázvor 1 lžíce (čerstvý, nastrouhaný)
- koriandr 1 lžíce (čerstvý, nakrájený)
- česnek 3 stroužky
- kari 1 lžička (mleté)
- koriandr 3/4 lžičky (drcený)
- kurkuma 1/2 lžičky
- kmín římský 1/2 lžičky (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Mouku smícháme se solí, přidáme máslo (margarín) a mícháme, až se vytvoří hrudky. Přilijeme ledovou vodu a dále mícháme, dokud se těsto nespojí (pokud se tak nestane, přilijeme ještě trochu vody). Těsto rozdělíme na 16 dílů, zakulatíme je, přikryjeme fólií a uložíme hodinu v chladu.
Brambory nakrájíme na kostičky, vložíme je na malý okamžik do vroucí osolené vody, scedíme a necháme odkapat.
V hluboké pánvi rozpálíme olej, přidáme oloupanou a jemně nakrájenou cibuli a usmažíme ji dozlatova. Přidáme brambory, koření, čerstvý koriandr, nasekaný česnek, nakrájenou jarní cibulku a vymačkanou štávu z nastrouhaného zázvoru, osolíme, zalijeme trochou vody a krátce podusíme.
Jednotlivé kousky těsta rozválíme na pomoučeném válu na kulaté placky silné asi 2 mm, rozdělíme na ně náplň, okraje těsta potřeme vodou, placky přehneme napůl a okraje pevně zmáčkneme k sobě.
Naplněné placky rozložíme na vymazaný plech, potřeme je olejem a upečeme dozlatova při 180 °C (můžeme je i usmažit v oleji). Podáváme je ihned, doplněné různými čatní.
Načítám komentáře...