Šarišské plněné placky
Seznam surovin
Na těsto:
- droždí 40 gramů
- cukr 2 lžíce
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- mouka pšeničná hrubá 500 gramů
- sůl 1 špetka
- mouka pšeničná hrubá (na vál a na posypání)
Na náplň:
- sádlo 30 gramů
- zelí kysané 400 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na omaštění:
- máslo 100 gramů
Postup přípravy
Droždí a cukr rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku se špetkou soli, přilijeme vlažné mléko a pomocí zbylého vlažného mléka zaděláme vláčné těsto. Posypeme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím připravíme náplň. V kastrůlku rozehřejeme sádlo, přidáme překrájené kysané zelí, opepříme ho, osolíme, podusíme doměkka a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na čtverce. Do středu čtverců každého dáme trochu podušeného zelí a protilehlé konce čtverců nad náplní dobře spojíme k sobě. Vzniklé bochníčky rozválíme na placky, které necháme na válu ještě chvíli kynout.
Vykynuté placky opečeme z obou stran na suché rozpálené pánvi a ještě horké je potřeme z obou stran rozehřátým máslem.
Poznámka k receptu
Placky se někdy ještě po omaštění posypávají moučkovým cukrem a kladou na sebe.
Můžete je podávat například s kyselým mlékem nebo syrovátkou.
Načítám komentáře...