Slaný rajčatový koláč
Seznam surovin
- listové těsto 1 kus (rozválené)
- sýr Ricotta 140 gramů
- rajčátka cherry 200 gramů
- šunka prosciutto crudo 80 gramů
- vejce 1 kus
- rukola 2 hrsti
- bazalka 1 svazek (čerstvá)
- olej olivový (na zakápnutí)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Rozbalte těsto, na každé straně ohněte asi centimetrový proužek a prsty ho vytvarujte, aby se vytvořil ozdobný okraj. Plát propíchejte vidličkou a potřete rozšlehaným vejcem. Dejte zapéct do trouby předehřáté na 200°C asi na 15 minut, aby zezlátl. Pak ho nechte zcela vychladnout.
2. Pár lístků bazalky odložte na ozdobu, zbytek s trochou soli rozmixujte nebo podrťte v hmoždíři a i se šťávou, kterou pustí, vmíchejte do ricotty. Podle chuti osolte a opepřete.
3. Ochucenou ricottu natřete na zchladlé těsto a poklaďte ji rajčaty – většinu rozpulte nebo rozčtvrťte, některá menší můžete nechat i vcelku. Na rajčata poházejte natrhané prosciutto, lístky rukoly a bazalky, zakápněte olivovým olejem a podávejte.
Poznámka k receptu
I když rajčata milujeme celý rok, právě teď jsou nejšťavnatější a nejvýraznější. Připravte z nich jednoduchý koláč, ve kterém vyniknou stejně jako třeba na bruschettě
Načítám komentáře...