Smažené jarní závitky s hlívou ústřičnou
Seznam surovin
- olej 1 lžíce (rostlinný)
- cibulka jarní 12 kusů
- mrkev 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- zázvor 5 (centimetrů)
- mungo 1 hrst (výhonků)
- paprikové vločky 1 lžička (chilli)
- jablka 2 kusy
- koriandr 1 lžíce (nasekaný, zelený)
- sójová omáčka 50 mililitrů (husté)
- rýžový papír 1 balení
- olej arašídový (na smažení)
Houby:
- mouka 50 gramů (hladká)
- koření 50 gramů (pěti vůní)
- hlíva ústřičná 100 gramů
- sůl
Omáčka:
- omáčka 100 mililitrů (čínská švestková)
- chilli omáčka 1 lžíce
Postup přípravy
1. Rozpalte na nejvyšší teplotu pánev wok a nalijte do ní rostlinný olej. Přidejte do něj nakrájenou jarní cibulku, mrkev nakrájenou na julienne (tj. tenoučké nudličky), na plátky pokrájený česnek, na tenké hranolky nakrájený zázvor, výhonky mungo a chilli vločky. Za stálého míchání vše asi minutu restujte.
2. Přidejte na tenké hranolky pokrájená oloupaná jablka a koriandr. Restujte minutu a poté přilijte sójovou omáčku. Zeleninu přemístěte z pánve na talíř a nechte zchladnout.
3. Rýžový papír namočte do teplé vody a nechte jej podle návodu na obalu změknout, obvykle to trvá 2 minuty. Papír přeneste na utěrku, na každé kolo dejte část směsi z pánve, zahněte dovnitř dva protilehlé okraje a zatočte do ruličky. Zabalte ruličky raději dvakrát (do dvou papírů), aby se během smažení neprotrhly.
4. Znovu rozpalte wok na vysokou teplotu a nalijte do něj (asi do ¼) arašídový olej. Olej bude správně rozpálený, když drobek, který do něj vhodíte, do 15 vteřin zezlátne. Opatrně ponořte rolky do oleje a smažte 2–3 minuty dozlatova. Smažte je po menších dávkách, pak vylovte děrovanou lžící a nechte okapat na papírové utěrce.
5. HOUBY: Mezitím natrhejte hlívu podélně na pruhy. Smíchejte mouku s kořením pěti vůní a promíchejte ji s kousky hub. Houby vhoďte do oleje ve woku a smažte asi 2 minuty. Vylovte je děrovanou lžící a stejně jako rolky nechte okapat na papírové utěrce. Osolte.
6. OMÁČKA: Smíchejte dohromady švestkovou a chilli omáčku.
7. Závitky podávejte pokladené křupavými houbami, s omáčkou naservírovanou vedle hlavního pokrmu.
Poznámka k receptu
TIP: Švestkovou omáčku i chilli omáčku seženete v supermarketu nebo v asijské večerce. Přípravě a jemnému krájení věnujte dostatečnou péči, ať se vám pak zelenina lépe balí!
Načítám komentáře...