Smažené taštičky s houbovou náplní
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 400 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- tuk 50 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- cukr 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- olej (na smažení)
Na náplň:
- žampiony 300 gramů
- cibulka jarní 2 kusy
- máslo pomazánkové 2 lžíce
- olej 2 lžíce
- tymián 1 lžička (lístky)
- pepř (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
V hrnku nebo misce rozmícháme menší množství vlažného mléka s droždím, několika lžícemi mouky a lžičkou cukru, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přilijeme zbylé vlažné mléko, přidáme žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a nakonec vzešlý kvásek a za postupného přisypávání soli důkladně vše promícháme vařečkou, až se těsto spojí (trvá to nejméně 20 minut). Zpracované těsto setřeme z vařečky a stěn mísy, jemně poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě (nejvýše do 40 °C) na 30 minut vykynout. Pak ho několikrát promícháme, aby se provzdušnilo, a necháme v míse dokynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky a společně s nakrájenou jarní cibulkou je osolíme a podusíme na oleji. Přimícháme tymián a máslo, opepříme a mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát a nakrájíme ho na čtverce o rozměrech 7 x 7 cm. Do středu každého dáme proužek náplně, těsto přes ni v půlce přehneme a okraje k sobě přimáčkneme (vzniknou plněné obdélníčky). Necháme je na pomoučeném válu ještě 15 minut nakynout a pak je usmažíme ve větším množství středně rozehřátého oleje dozlatova. Taštičky necháme odkapat na savém ubrousku a ihned podáváme.
Načítám komentáře...