ŠRUŠOTO – RIZOTO SE ŠRUCHOU
Seznam surovin
- cibule 1 kus
- mrkev 1 kus
- olej (na orestování zeleniny)
- rýže kulatozrnná 300 gramů (na rizoto)
- vývar drůbeží 500 mililitrů
- víno bílé 200 mililitrů
- květy (aksamitovníku na obarvení a na ozdobu)
- cuketa 1/2 kusu
- řapíky červené řepy 1 svazek
- šrucha 150 gramů
- sýr 50 gramů (na strouhání nebo jeho veganské alternativy)
Postup přípravy
1. Rizoto vařte klasicky italsky. Cibuli očistěte a nakrájejte na kostičky. Mrkev nakrájejte na „julienne“ – jemné nudličky. V kastrolu rozehřejte olej a cibuli a mrkev na něm krátce orestujte. Rýži propláchněte a přidejte k zelenině. Krátce orestujte i ji a zalijte vývarem, aby byla těsně ponořená. Vařte za stálého míchání a přidávejte střídavě vývar a víno, dokud rýže nebude uvařená. Tradiční italské risotto je „al dente“, na český vkus kapánek nedovařené. Je třeba, aby se zrnka rýže nerozpatlala, ale aby zároveň výsledné rizoto bylo krásně krémové. Květy aksamitníku nasekejte na malé kousky a přidejte k rýži před koncem vaření.
2. Cuketu nakrájejte na tenká kolečka a opečte ji na oleji na jiné pánvi vedle. Řapíky řepy omyjte a nakrájejte na kousky a také je orestujte na oleji v samostatné pánvi – řepa by cuketu obarvila, proto se zelenina nedělá najednou.
3. Když je rizoto hotové, odstavte je, přidejte opečené cukety a řepu a lehce promíchejte. Šruchu dobře vyperte, nakrájejte na kousky a zamíchejte do rizota. Rýži se šruchou už nevařte. Před servírováním posypejte nastrouhaným tvrdým italským sýrem nebo jeho alternativou pro vegany
Poznámka k receptu
Kdyby vám bylo tolik co mně, zřejmě by se vám jako první vybavila podobná asociace: rýže plus zbytky kuřete plus hrášek plus mrkev, sypáno strouhaným eidamem. Naše rýže doma musela být vždy suchá a sypká, tatínek nesnášel cokoli, co by jen vzdáleně připomínalo kaši. Eidam nasypaný na horké jídlo se pak roztékal v záclonky, které jsem milovala. Když se rizoto zapékalo ve stejném pekáči, jako se předtím peklo kuře, hezky se obalilo zbytky šťávy. Patřilo k mým oblíbeným jídlům, i když k tradičnímu italskému risottu mělo daleko.
Načítám komentáře...