Svítek z kopřiv, špenátu nebo mangoldu
Postup přípravy
1. Krupici spařte vroucím mlékem. Do vzniklé husté kaše přidejte máslo a žloutky a vše utřete. Směs osolte a vmíchejte do ní zelené lístky. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a spolu s nastrouhaným sýrem ho opatrně zapracujte do krupicové směsi.
2. Troubu předehřejte na 170°C. Svítek rozprostřete do tukem důkladně vymazané nákypové formy nebo pekáče a pečte přibližně 20 minut, až na povrchu pěkně zezlátne. Je výborný s okurkovým salátem.
Poznámka k receptu
Klasické bezmasé, lehké a osvěžující jídlo bývalo pro naši kuchyni typické. Svítek chutná stejně dobře teplý (třeba s bramborami) i studený. Zbylý pak můžete pokrájet na nudličky a přidat do polévky.
Načítám komentáře...