Sýrový dort
Seznam surovin
- listové těsto 500 gramů
- máslo 250 gramů
- sýr tavený 200 gramů (smetanový)
- sýr s modrou plísní 200 gramů (Niva nebo Rokfór)
- mléko 150 mililitrů
- paprika 3 kusy (různé barvy)
- ořechy vlašské 1 lžíce (na ozdobu)
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 lžíce ( na ozdobu )
- mouka (na vál )
Postup přípravy
Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na plát asi 0,5 cm tenký. Vezměte si talíř jako šablonu a rádýlkem vykrojte několik kol. Ze zbylého těsta vykrojte libovolné tvary na ozdobu.
Vše přeneste na plech vyložený pečicím papírem, propíchněte vždy na několika místech vidličkou a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Teplotu stáhněte na 180°C a kola i tvary upečte dozlatova.
Změklé máslo, tavený sýr a nastrouhanou nivu utřete, zřeďte horkým mlékem a umíchejte hladký krém.
Papriky nakrájejte na úhledné proužky. Upečená kola nechte vychladnout a slepte ks obě krémem.
Zbytek krému dejte do zdobicího sáčku a na horní kolo krém ozdobně nastříkejte. Dort přizdobte paprikami, ozdobnými kousky těsta, petrželkou a ořechy.
Dort vložte na několik hodin nebo do druhého dne do chladu rozležet.
Recept na domácí listové těsto najdete zde.
Načítám komentáře...