Trešeník
Seznam surovin
- zelí kysané 500 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- sůl
- mléko 2 decilitry
- máslo 80 gramů
- mouka (na vál)
Postup přípravy
Kyselé zelí nakrájíme nadrobno a promícháme na válu s moukou, práškem do pečiva a trochou soli. Přidáme polovinu mléka a změklé máslo a vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáme mléko (je-li příliš tuhé) nebo mouku (je-li příliš řídké).
Připravené těsto rozválíme na důkladně pomoučeném válu na plát velký jako plech a silný asi 1 cm. Těsto přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho zbylým mlékem a propícháme vidličkou.
Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme 30 - 40 minut. Před podáváním trešeník nakrájíme.
Poznámka k receptu
Trešeník podávejte k zelňačce nebo jako samostatné jídlo s kyselým mlékem.
Načítám komentáře...