Zakázaná rýže s mrkví a brusinkami
Seznam surovin
- olej olivový 3 lžíce
- zázvor 2 lžíce (nastrouhaný nebo najemno nasekaný )
- houby šíitake 1 hrst (nakrájené, nebo žampiony)
- mrkev 3 kusy (středně velké nakrájené na kostičky )
- celer řapíkatý 3 větvičky (nakrájené)
- cibule 1/2 kusu (nakrájená na klínky)
- rýže 3 hrnky (uvařená černá, červená nebo natural)
- šťáva pomerančová 1 hrnek
- brusinky 1 hrst
- ořechy (nebo mandlové lupínky)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V kastrolu rozehřejte olej a asi půl minuty na něm osmažte zázvor, až se rozvoní. Přidejte houby a smažte ještě asi 1 minutu.
2. Do tohoto základu vsypte mrkve, cibuli a celer, osolte, opepřete a za stálého promíchávání restujte asi 5 minut.
3. Vmíchejte rýži, pomerančovou šťávu a brusinky. Směs přesuňte do pekáčku a zakryté asi 30 minut (nebo až se tekutina odpaří) zapékejte při 180°C. Na závěr můžete posypat opraženými ořechy nebo mandlemi.
Poznámka k receptu
Kdysi se tato speciální černá rýže podávala pouze čínským císařům v Zakázaném městě… Na recept ale můžete použít také běžnější rýži natural nebo červenou rýži (k dostání je v obchodech se zdravou výživou). Pohrajte si i s kombinací oříšků či mandlí.
Načítám komentáře...