Zapékanky
Seznam surovin
- bageta 1 kus
- cibule 1 kus
- žampiony 200 gramů
- máslo 2 lžíce
- sýr polotvrdý 200 gramů (Gouda)
- šunka vepřová 150 gramů
- kečup (k podávání)
- hořčice (k podávání)
Postup přípravy
1. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte zesklovatět na másle, přidejte žampiony a restujte, dokud se neodpaří všechna tekutina, kterou houby pustily. Nakonec směs osolte, odstavte z ohně a nechte zchladnout.
2. Bagetu rozpulte a podélně obě části rozřízněte. Získáte tak čtyři díly. Každý na řezné straně pomažte kečupem, naneste žampiony a na tenké plátky nakrájenou šunku. Bohatě zasypte nastrouhaným sýrem a zapečte 5 - 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Před podáváním pokapejte kečupem nebo hořčicí.
Poznámka k receptu
- „Zapiekanki“ byly u našich polských sousedů na ulici k mání i v době, kdy tamní obchody s jídlem zely prázdnotou. Vynalézaví Poláci si vždycky uměli poradit. Zapékanky si můžete dát na varšavské ulici i dnes. Takže: Smacznego!
- Zapékanky jsou kosmopolitní pokrm. Je na vás, jakým směrem se budete při jejich přípravě ubírat. Zamiřte třeba na Havaj a doplňte směs o ananas nebo si pochutnejte na řecké variaci s olivami a fetou.
Načítám komentáře...