Zastřená vejce s bramborami v koprové omáčce
Seznam surovin
- vejce 8 kusů
- brambory 8 kusů
- vývar 6 decilitrů
- máslo 60 gramů
- mouka pšeničná hladká 60 gramů
- smetana na vaření 2 decilitry
- kopr 1 svazek
- ocet 6 lžic
- cukr 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejeme máslo, zasypeme ho moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a rychle rozšleháme metličkou dohladka. Za stálého míchání přivedeme k varu, teplotu zmírníme a necháme zvolna provářet.
Brambory oloupeme, překrájíme, krátce povaříme v osolené vodě a slijeme.
V jiném kastrolu přivedeme k varu asi litr vody, přidáme dvě lžičky soli a 4 lžíce octa. Vařečkou roztočíme opatrně vařící se vodu okolo stěn kastrolu a do vytvořeného víru vyklepneme jedno vejce, které se tím rychle uzavře do kulatého tvaru. Povaříme ho asi 5 minut, vyjmeme plochou podběračkou a necháme odkapat. Stejným způsobem uvaříme i zbylá vejce.
Do vařící se omáčky přimícháme 2 lžíce octa, sůl a lžíci cukru a ještě ji necháme asi 10 minut provařit. Pak přilijeme smetanu, přidáme nakrájený kopr a necháme přejít varem. Přidáme brambory a zastřená vejce a zvolna dále vaříme, dokud brambory nezměknou. Podáváme ihned.
Načítám komentáře...