Závin se smetanovými bramborami
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (oloupané)
- listové těsto 200 gramů
- smetana 3 decilitry
- máslo 20 gramů
- vejce 1 kus
- česnek 2 stroužky
- tymián 1 lžička (čerstvý)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
Postup přípravy
Do kastrolu nalijeme smetanu, přidáme máslo, oloupané stroužky česneku nakrájené na plátky a lístky tymiánu, osolíme a zahřejeme.
Brambory nakrájíme na tenké plátky, vmícháme je do horké smetany a za průběžného míchání vaříme, dokud směs nezhoustne a téměř se neodpaří všechna tekutina. Kastrol odstavíme z ohně, brambory se smetanou necháme částečně zchladnout a pak do nich vmícháme tři čtvrtiny rozšlehaného vejce, opepříme je a případně ještě osolíme.
Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu na tenký obdélník, rozložíme na něj brambory, okraje potřeme zbylým vejcem a těsto zavineme. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Závin přeložíme na plech vyložený papírem na pečení, několikrát ho propíchneme vidličkou a dáme péct. Když začne těsto zlátnout, snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě asi 15 minut.
Poznámka k receptu
Hotový upečený závin nechte alespoň 10 minut odpočinout a teprve pak ho nakrájejte na porce. Je výborný teplý nebo studený, jako příloha k pečenému masu nebo uzeninám. Bude vám chutnat i samotný, třeba s rajčatovým salátem.
Máte-li rádi hezky lesklou, dozlatova upečenou kůrčičku, potřete těsto na vrchu závinu rozšlehaným vejcem. Nepotírejte závin po stranách, jinak nebude těsto dobře lístkovat.
Místo tymiánu můžete do náplně přidat i jiné bylinky, například rozmarýn, zelenou petrželku, bazalku nebo pažitku.
Vynikající přílohou jsou také samotné smetanové brambory. Na dno zapékací mísy nalijte trochu smetany (33 %), rozložte na ni plátky syrových oloupaných brambor, opět přidejte smetanu (můžete ji ochutit česnekem) a brambory a pokračujte, až naplníte mísu. Vše zalijte smetanou, osolte, opepřete a pečte dozlatova asi 45 minut při 150 °C.
Načítám komentáře...