Zeleninová musaka
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (střední velikosti uvařených ve slupce)
- jogurt bílý 3 decilitry
- sýr ovčí 200 gramů (nastrouhaný)
- lilek 2 kusy (menší)
- cibule červená 2 kusy
- rajčatový protlak 1 balení
- paprika zelená 2 kusy
- paprika žlutá 2 kusy
- česnek 5 stroužků
- tymián
- oregano
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
Postup přípravy
Omyté lilky nakrájíme na kolečka, osolíme je, necháme 15 minut na talíři "vyslzet" a poté kolečka osušíme papírovou utěrkou. Z paprik odstraníme semínka a nakrájíme je na širší proužky, cibule na osminky. Protlak promícháme s jogurtem, utřeným česnekem a dvěma třetinami nastrouhaného sýru. Oloupané brambory nakrájíme na 6 - 7 mm silné plátky.
Vymazanou a vysypanou zapékací misku na dně pokryjeme plátky brambor, osolíme, opepříme a posypeme bylinkami. Vrch potřeme jogurtovou směsí a zakryjeme částí zeleniny. Opět dáme vrstvu brambor a postup opakujeme. Nakonec vše zakryjeme vrstvou brambor.
Misku přelijeme zbylou jogurtovou směsí a posypeme zbylým sýrem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 40 - 50 minut.
Poznámka k receptu
Zeleninová musaka může plně nahradit přílohu k minutkovým masům. Zkuste k ní třeba jehněčí kotletky na rozmarýnu.
Načítám komentáře...