Zeleninové kari z Keraly, papadam, rýže & mátový jogurt
Seznam surovin
Kari:
- květák 1/2 kusu
- olej řepkový 2 lžíce
- semínka 1 lžička (černá hořčice)
- semínka 1 lžička (pískavice)
- kurkuma 1 lžička
- kari 1 hrst (sušené listy)
- zázvor (čerstvý 5 cm)
- česnek 2 stroužky
- cibulka jarní 6 kusů
- paprička chilli červená 1 kus (čerstvá)
- koriandr 1 svazek (čerstvý)
- rajčata 2 kusy
- kokosové mléko 1 plechovka (400 g)
- cizrna 1 plechovka (400 g)
- kompot ananasový 1 plechovka (227 g)
- citron 1 kus
Rýže:
- rýže dlouhozrnná 1 hrnek (Basmati)
- hřebíček 10 kusů
K podávání:
- chlebové placky 4 kusy (syrové papadam)
- máta 1/2 svazku (čerstvá)
- jogurt bílý 3 lžíce (netučný)
- citron 1/2 kusu
Postup přípravy
1. Otrhejte vnější listy květáku, pak ho nakrájejte na 1cm plátky a opečte je na grilovací pánvi z obou stran.
2. Do středního kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže se 2 hrnky vroucí vody, s hřebíčkem, půlkou citronu a se špetkou soli, přikryjte pokličkou.
3. Olej vlijte do kastrolu, pak rychle vmíchejte hořčici a pískavici, kurkumu a listy kari.
4. Oloupaný zázvor, česnek, očištěné jarní cibulky, chilli papričku a stonky koriandru rozmixujte najemno a vmíchejte do kastrolu.
5. Přidejte nahrubo nakrájená rajčata.
6. Vlijte kokosové mléko, přidejte scezenou cizrnu a kousky ananasu i se šťávou.
7. Přidejte opečený květák, přikryjte, zvyšte plamen a uveďte do varu.
8. Placky papadam dejte do mikrovlnky (800 W) na minutu nebo dvě, aby se nafoukly.
9. Otrhejte lístky máty a rozdrťte je v hmoždíři na pastu.
10. Vmíchejte k ní jogurt, přidejte citronovou šťávu a ochuťte solí a pepřem.
11. Šťávu ze zbylého citronu vymačkejte do kari a dochuťte ho.
12. Navrch natrhejte uchované lístky koriandru a podávejte s rýží a plackami.
Poznámka k receptu
Na tomhle báječném jídle si pochutnají nejen zapřisáhlí vegetariáni!
Načítám komentáře...