Zeleninové lasagne s ricottou
Seznam surovin
- lasagne 500 gramů
- sýr Ricotta 250 gramů
- rajčata sterilovaná 400 gramů
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- celer řapíkatý 1 kus
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- víno bílé 100 mililitrů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cukr 1 lžička
- tymián 1 snítka
- rozmarýn 1 snítka
- bazalka 1/2 svazku
- olej olivový 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mrkev a petržel oloupejte a s řapí- katým celerem nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a asi 3 minuty na něm restujte mrkev, petržel a celer s tymiánem a rozmarýnem. Přidejte česnek, cibuli a další 3 minuty opékejte. Přidejte cukr, promíchejte a nechte zkaramelizovat. Zalijte vínem, nechte ho chvíli odpařit a přidejte rajčata. Vyjměte bylinky, osolte, opepřete a duste na mírném ohni asi 10 minut.
2. Do mísy dejte ricottu, najemno nastrouhejte 100g parmazánu a vmíchejte k ricottě. Směs nařeďte smetanou a podle chuti osolte a opepřete. Ve vroucí osolené vodě krátce povařte těstoviny (1 až 2 minuty) a pak je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil zbytkový var.
3. Do zapékací mísy navrstvěte suroviny. Začněte zeleninovou směsí (je v ní olej, takže není třeba mísu vymazat) a pokračujte vrstvou těstovin, zeleniny, sýrové směsi s několika lístky bazalky, opět těstoviny a pokračujte, dokud mísu nezaplníte. Poslední vrstva by měla být těstovinová, potřená tenkou vrstvou zeleniny. Posypte zbytkem parmazánu a pečte při teplotě 200°C 15–20 minut. Podávejte posypané parmazánem a zakápnuté olivovým olejem.
Načítám komentáře...