ZELENINOVÝ KOLÁČ
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 320 gramů
- máslo 220 gramů (+ na vymazání forem)
- voda 120 mililitrů (ledová)
- sůl 1 lžička
- vejce (na potření)
Náplň:
Postup přípravy
1. Připravte těsto: V míse smíchejte mouku se solí. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k mouce a prsty prohněťte, abyste získali těsto s konzistencí drobenky. Pomalu přilévejte vodu a míchejte, dokud nezískáte pevné, nelepivé těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte 1 hodinu odležet.
2. Troubu předehřejte na 200 °C. Všechnu kořenovou zeleninu a brambory nakrájejte na stejně velké kousky a dejte do zapékací mísy nebo hlubokého plechu. Přidejte celé snítky bylinek, podlijte trochou vody a zakápněte olivovým olejem. Pečte asi 30 minut, zelenina nemusí být měkká, bude se ještě dopékat. Nechte ji zchladnout a snižte teplotu na 180 °C.
3. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a orestujte je na rozpáleném másle. Vmíchejte crème fraîche a směs přidejte k opečené zelenině. Formy nebo kokotky vymažte máslem. Rozválejte těsto na tenkou placku a formy jím vyložte tak, aby po stranách asi o 2 cm přečnívalo. Naneste do nich zeleninovou směs a překryjte plátem těsta. Z přečnívajícího okraje vytvořte ozdobný kraj, ze zbytků těsta můžete vykrájet tvary a jimi vršek koláčků ozdobit. Potřete rozšlehaným vejcem a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 30–40 minut, dokud těsto nezezlátne. Koláče podávejte teplé, dobré jsou ale i vlahé nebo studené.
Poznámka k receptu
Crème fraîche se v koláči promění v lahodnou omáčku a zjemní výraznou chuť zeleniny. Pokud vám zbude kousek masa z předchozího vaření, bez obav ho k zelenině přihoďte. My to tak při fotografování udělali s kouskem králíka z eintopfu a ladil perfektně.
2 FORMY O PRŮMĚRU 20 CM
Načítám komentáře...