Zelí s hlívou ústřičnou
Seznam surovin
- zelí pekingské 1 kus (středně velké)
- hlíva ústřičná 200 gramů
- rýže krátkozrnná 180 gramů (syrová, může být i kulatozrnná)
- celer 120 gramů
- cibule 1 kus (velká)
- paprika kapie 1 kus (větší)
- sójová omáčka 3 lžíce
- olej 2 lžíce
- rybí omáčka 2 lžíce
- ořechy burské 1 hrst (nesolené)
- sůl
Postup přípravy
Zelí rozdělíme na listy, opereme je pod tekoucí vodou, necháme odkapat a překrájíme na větší kusy. Hlívu očistíme papírovou utěrkou a nakrájíme na nudličky. Oloupanou cibuli překrojíme na půlky a nakrájíme je na proužky. Omytou kapii zbavíme semínek a nakrájíme na nudličky.
Rýži propláchneme a necháme odkapat. Zalijeme ji studenou vodou v poměru 1 hrnek rýže na 1 a 1/2 hrnku vody, osolíme a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 15 minut. Odstavíme ji z ohně a necháme zakrytou pokličkou 5 minut dojít. Oříšky opražíme na suché teflonové pánvi, vmícháme je do rýže a uložíme ji v teple.
Ve velké pánvi nebo woku rozpálíme olej a zesklovatíme na něm cibuli. Přidáme houby a společně orestujeme. Pak přisypeme celer, pokapeme rybí omáčkou, po chvilce přidáme papriku a zelí a mícháme, dokud zelí neovadne. Přilijeme sójovou omáčku, promícháme a podle potřeby ještě dochutíme oběma omáčkami. Podáváme s rýží.
Poznámka k receptu
Chcete-li výraznější chuť rýže, uvařte ji v zeleninovém nebo drůbežím vývaru.
Načítám komentáře...