Zelníky podle paní Rettigové
Seznam surovin
- zelí bílé 1 kus (malá)
- brambory 2 kusy
- máslo 100 gramů
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- cukr krupice 1 lžička
- droždí 30 gramů
- pepř černý (mletý)
- sůl
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
Postup přípravy
Hlávku zelí rozeberte, omyjte, osušte a najemno nasekejte. Lžíci másla nechte v kastrolu rozehřát, nasypejte zelí, osolte, opepřete a nechte dusit do poloměkka.
Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Přimíchejte je k zelí a společně duste do zhoustnutí. Směs odstavte a nechte vychladnout.
Z trošky vlažné smetany, cukru a droždí umíchejte a nechte vzejít kvásek. Prosetou mouku smíchejte se solí, zbytkem vlažné smetany, rozpuštěným vlažným máslem, žloutky a kváskem a vypracujte vláčné těsto. Přikryté ho nechte na teplém místě vykynout.
Těsto propracujte na pomoučeném vále, potom ho rozválejte na tenký plát a vykrajujte kolečka nebo čtverce stejné velikosti. Na jeden vždy položte trošku zelí a zakryjte druhým. Okraje dobře přimáčkněte a kousky přendejte na vymazaný plech. Nechte je ještě nakynout, potřete rozpuštěným máslem a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Asi po 10 minutách zelníky obraťte, opět potřete máslem a dopečte.
Poznámka k receptu
Podávejte vlažné samostatně nebo jako přílohu k masu.
Načítám komentáře...