Boeuf à la mode
Seznam surovin
- hovězí maso 1,5 kilogramu (loupaná plec)
- zelenina 1 kilogram (směs: mrkve, tuřínu, vodnice, několika nových brambor a 1 cukety )
- cibule 1 kus
- máslo 50 gramů (+ kousek prohněteného s 1 lžící hladké mouky (tzv. francouzské máslo) na zahuštění omáčky)
- víno červené 250 mililitrů
- vývar 120 mililitrů
- bylinky Bouquet Garni 1 kus (na něj svažte k sobě nebo do kousku gázy několik snítek tymiánu, saturejky, bobkový list, případně stroužek česneku)
- slanina anglická 150 gramů
- bylinky (na ozdobení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Zeleninu očistěte a rozkrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Máslo a část zeleniny dejte do velkého silnostěnného pekáče. Položte na ni maso a vlijte víno a vývar. Vložte svazeček bylinek a osolené a opepřené maso.
2. Zakryjte, vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pozvolna pečte asi 3 hodiny, až bude maso úplně měkké. Pekáč vyndejte z trouby a nechte ho asi 15 minut stát.
3. Šťávu z masa slijte přes cedník a v kastrůlku ji uveďte do varu. Odstavte a ke šťávě zašlehejte máslo s moukou. Poté ještě aspoň 15 minut povařte.
4. Omáčku dochuťte (je-li to třeba) a podávejte k masu nakrájenému na plátky. Obložte ho zbylou, v páře uvařenou zeleninou s bramborami a plátky dokřupava opečené slaniny
Poznámka k receptu
Klasické francouzské jídlo v elegantním podání si hvězdičku určitě zaslouží...
Načítám komentáře...