Bramborové závitky se šunkovou klobáskou
Seznam surovin
- klobása 400 gramů (tenčí, šunková nebo drůbeží)
- brambory 350 gramů (vařené, studené, oloupané)
- špenát 300 gramů (čerstvý)
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- jogurt bílý 4 decilitry
- vejce 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- olej 1/4 decilitru
- sýr Parmezán 1 lžíce (jemně nastrouhaný)
- česnek 2 stroužky
- moučka škrobová 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- kari 1/2 lžičky
- kurkuma 1 špetka
- pepř (čerstvě drcený)
- sůl
- mouka (na vál)
- máslo (na potření)
Postup přípravy
Brambory nastrouháme na vál, přidáme 3/4 rozšlehaného vejce, posypeme moukou se solí, práškem do pečiva a škrobem a rychle vypracujeme těsto.
Šunkové nebo drůbeží klobásky nakrájíme na kousky dlouhé asi 8 cm a každý z obou stran nakrojíme ostrým nožem do kříže (podobně, jako buřty před opékáním).
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 cm a nakrájíme ho rádýlkem nebo nožem na obdélníky o rozměrech asi 6 x 12 cm. Na každý položíme klobásku, těsto stočíme a závitky přeložíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je máslem a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C.
V pánvi na oleji zesklovatíme nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli s česnekem. Přidáme kari, kurkumu a pepř, vmícháme oprané listy špenátu, necháme je jen zavadnout a osolíme.
Když těsto v troubě nabude a začne se zabarvovat dozlatova, potřeme závitky zbylým rozšlehaným vejcem, posypeme je strouhaným parmazánem, zvýšíme teplotu trouby na 180 °C a závitky dopečeme dozlatova.
Hotové závitky rozdělíme na talíře a doplníme je studeným nebo lehce nahřátým jogurtem, který překryjeme ochuceným špenátem. Nebo jogurt se špenátem podáváme zvlášť v misce a každý si je postupně může doplňovat na svůj talíř.
Poznámka k receptu
Bramborové těsto na obalení zpracovávejte co nejkratší dobu, jinak začne řídnout. Pak byste do něj museli přidávat další mouku a těsto bude po uvaření tuhé.
Načítám komentáře...