Bramborák s tuňákem a ricottou
Seznam surovin
- brambory 900 gramů (nemoučné, uvařené ve slupce)
- sýr Parmezán 30 gramů (jemně nastrouhaný)
- pepř černý 1 lžička (čerstvě drcený)
- sůl
- olej (na opečení)
Na doplnění:
- tuňák 200 gramů (konzervovaný, ve vlastní šťávě + 2 lžíce nálevu z konzervy)
- sýr Ricotta 200 gramů
- roketa 50 gramů
- citron 1 kus
- sůl
Postup přípravy
Brambory uvařené ve slupce necháme zcela vychladnout, pak je oloupeme a nastrouháme je na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně strouhaný parmazán, směs osolíme, jemně promícháme a dochutíme čerstvě drceným pepřem.
Pánev (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozehřejeme na střední teplotu a lehce ji vytřeme olejem. Do pánve přidáme dvě až tři lžíce bramborového těsta, rukou nebo lžící ho opatrně přimáčkneme, aby se těsto spojilo a vytvořilo placku, a pomalu pečeme. Když okraje začnou zlátnout, opatrně bramborák otočíme, podlijeme ho trochou oleje, dopečeme z druhé strany a uložíme v teple. Stejným způsobem upečeme i zbylé bramboráky.
V misce rozmícháme ricottu se dvěma lžícemi citronové štávy, přidáme dvě lžíce nálevu z tuňáka a podle chuti osolíme.
Hotové bramboráky potřeme ochucenou ricottou, na každý položíme kousek tuňáka, doplníme opláchnutými lístky rokety a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Čerstvě usmažené horké bramboráky jsou nejlepší. Když je budete chtít usmažit předem, naskládejte je do pekáče vyloženého ubrouskem, a uložte je v troubě vyhřáté na 100 - 120 °C. Pekáč nezakrývejte, jinak bramboráky zvlhnou a nebudou křupavé!
Zbylou ochucenou ricottu podávejte v misce, aby si ji mohl každý ještě přidat.
Načítám komentáře...