Bramborák se zelím
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (syrové, oloupané)
- uzené maso 400 gramů (bůček, vařený)
- zelí kysané 300 gramů (podušené a ochucené)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů (prosátá)
- vejce 1 kus
- mléko 1 decilitr
- česnek 3 stroužky (nebo i více)
- majoránka 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej (nebo sádlo, na smažení)
Postup přípravy
Pokud nemáme dušené zelí (například z nedělního oběda), připravíme ho jako první. V kastrolu zpěníme na sádle nasekanou cibuli, přidáme překrájené kysané zelí, podusíme ho doměkka, zaprášíme moukou, osolíme, osladíme a okyselíme.
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme do mísy. Necháme je chvíli stát, aby pustily vodu, pak je slijeme a přebytečnou vodu ještě vymačkáme. K bramborám přidáme vejce, mléko, mouku, česnek, polovinu dušeného zelí a polovinu drobně nakrájeného uzeného masa, osolíme, opepříme, ochutíme drcenou majoránkou a dobře promícháme.
Na pánvi rozehřejeme tuk, nalijeme do ní naběračkou malou část bramborákového těsta, lehce ho rozetřeme do placiček silných asi 0,5 cm a osmažíme je nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Takto pokračujeme až do vyčerpání všeho těsta.
Upečené bramboráky necháme odkapat na papírové utěrce, abychom z nich odsáli přebytečný tuk. Ještě teplé je obložíme zbylým dušeným zelím a na kostičky nakrájeným uzeným masem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Pokud smažíte na sádle, dejte pozor, protože se snadno přepaluje.
Když brambory nastrouháte na hrubém struhadle, budou bramboráky křupavější.
Bramboráky podávejte ihned, dokud jsou ještě hezky křupavé. Když je budete smažit předem, naskládejte je do pekáče vyloženého ubrouskem a uložte v troubě vyhřáté na 100 - 120 °C. Pekáč nezakrývejte, jinak bramboráky zvlhnou a nebudou křupavé!
Načítám komentáře...