Bramborová terinka s chřestem
Postup přípravy
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, vložíme je do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka (ale nesmí být rozvařené). Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme odkapat. Želatinu namočíme do větší misky se studenou vodou a necháme nabobtnat. Prolisované brambory smícháme v míse s horkou smetanou a přimícháme majonézu. Želatinu vymačkáme, vložíme do sklenice, zakryjeme mikrotenovou fólií, krátce ji zahřejeme v mikrovlnné troubě, až se rozpustí, a vmícháme ji do bramborové směsi. Podle chuti ji osolíme, opepříme a necháme stát.
Ze stonků chřestu odkrojíme zaschlé konce, chřest vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 3 minuty. Vyjmeme ho, překrojíme na poloviny, spodní části vrátíme do vývaru a vaříme další asi 2 minuty, aby byly měkké. Chřest pak zchladíme ve studené vodě, necháme odkapat a před dalším použitím stonky osušíme v čisté utěrce.
Formu o obsahu asi 7,5 dl lehce vytřeme olivovým olejem, vyložíme fólií a na dno naskládáme menší plátky vařených brambor. Větší nalepíme na stěny formy. Na dno pak rozložíme třetinu bramborové hmoty, poklademe ji spodními polovinami chřestu, zakryjeme další třetinou hmoty a poklademe opět chřestem (když spotřebujeme spodní části, doplníme je horními částmi). Chřest zakryjeme zbylou bramborovou hmotou, uhladíme ji stěrkou a poklademe zbylým chřestem rozříznutým podélně na poloviny. Formu zakryjeme fólií a terinku necháme v chladničce přes noc vychladit. Před podáváním ji nakrájíme tenkým ostrým nožem na plátky.
Načítám komentáře...