Bramborové klobásy
Seznam surovin
- brambory 700 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů (nebo trochu více)
- vejce 5 kusů
- máslo pomazánkové 30 gramů
- semínka sezamová 1 lžíce (neloupaná)
- olej olivový 1 lžíce
- moučka škrobová 1 lžička
- sůl
Na omáčku:
- smetana 2 decilitry
- smetana zakysaná 2 decilitry
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- kopr 3 lžíce (nakrájený)
- citron 1/2 kusu
- cukr
- ocet
- olej 1/2 lžičky
- sůl
Postup přípravy
Brambory oloupeme a necháme vychladnout. Pak je nastrouháme nebo prolisujeme do mísy, přidáme jedno rozmíchané vejce, pomazánkové máslo, sůl, škrob a mouku a krátce promícháme. Těsto rozdělíme na čtvrtiny, z každé utvoříme dlouhý váleček silný jako palec, stočíme ho do kruhu, přeložíme na plech s papírem na pečení, potřeme olivovým olejem, posypeme sezamem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Když začnou klobásy hnědnout na povrchu, stáhneme teplotu na 150 °C a dopečeme je dozlatova.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 5 dl studené vody, rozšleháme a přivedeme k varu. Přimícháme trochu octa, osolíme a vaříme 10 minut. Pak přilijeme obě smetany a vaříme dalších 10 minut. Vmícháme polovinu kopru a dochutíme cukrem, citronovou šťávou, případně solí.
Zbylý kopr jemně nakrájíme a v mističce rozmícháme se lžící vody, olejem, špetkou soli a polovinou lžičky cukru na řídkou kašičku.
Dáme vařit vejce, po 7 minutách varu je zchladíme a oloupeme.
Na každý talíř nalijeme omáčku, přidáme koprovou kašičku a klobásu a doplníme půlkami vajec.
Načítám komentáře...