Bramborové kostky
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (uvařené ve slupce)
- salám šunkový 350 gramů (nakrájený na plátky)
- sýr tvrdý 200 gramů (jemně nastrouhaný)
- vejce 3 kusy
- cibule 1 kus (větší)
- olej
- pepř bílý (mletý)
- muškátový květ
- smetana na vaření 2 decilitry
- sůl
- olej (na vymazání)
- strouhanka (na vysypání)
Postup přípravy
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, na rozpáleném oleji ji orestujeme dosklovata a necháme vychladnout. Brambory oloupeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky, kolečka salámu podélně překrojíme. Formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Ze smetany, vajec, 2/3 sýru a špetky muškátového květu vyšleháme sýrovou omáčku.
Dno nádoby poklademe plátky brambor, které mírně osolíme, opepříme, rozložíme na ně ve vrstvě část salámu a vše přelijeme sýrovou omáčkou. Takto pokračujeme, dokud nevyčerpáme všechny suroviny. Nakonec ukončíme celý pekáč vrstvou brambor, které přelijeme zbylou omáčkou.
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme 30 minut dozlatova. Pokrm podáváme horký, nakrájený na porce, ale i studený, a zdobíme jej čerstvými zelenými bylinkami. Jako přílohu můžeme připravit zeleninový salát.
Poznámka k receptu
Zapékané brambory jsou pokrm, při jehož přípravě se uplatní fantazie. Můžete do nich přidat podle libosti cokoli - orestované maso, zeleninu... Zkrátka to, co má kdo rád.
Načítám komentáře...