Bramborové lívance s houbami
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 370 gramů
- brambory 120 gramů (vařené, oloupané)
- mléko 3 decilitry (vlažné)
- vejce 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 špetka
- olej (na opečení)
Na náplň:
- houby 300 gramů (čerstvé)
- smetana zakysaná 300 gramů
- špenát 250 gramů (listy)
- cibule 1 kus (menší)
- česnek 2 stroužky
- olej 2/3 decilitru
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Do mísy nasypeme mouku, zalijeme ji vlažným mlékem rozmíchaným s droždím, vejcem a špetkou soli a umícháme řídké těsto. Přidáme do něj jemně nastrouhané brambory a opatrně promícháme. Těsto necháme na vlažném místě vykynout, až dvojnásobí svůj objem.
Mezitím důkladně propláchneme špenátové listy a necháme je odkapat. Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V hluboké pánvi zahřejeme olej a zesklovatíme na něm jemně nakrájenou cibuli. Přidáme plátky česneku a promícháme. Pak přidáme houby, osolíme, podusíme asi 15 minut a odstavíme z ohně.
Z vykynutého těsta upečeme ve vymazaném lívanečníku lívance, přeložíme je na pekáček a vložíme do trouby vyhřáté na 130 °C.
Houby znovu postavíme na plotnu, přidáme k nim na hrubo nakrájený špenát, promícháme, necháme prohřát a podle chuti osolíme a opepříme.
Teplé lívance rozdělíme na talíře, přidáme houby se špenátem, doplníme zakysanou smetanou a ihned podáváme.
Načítám komentáře...