Bramborové noky s pečení a špenátem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (orientační množství, na vál)
- vepřové maso 1 kilogram (pečeně bez kosti )
- špenát 600 gramů (špenátové listy)
- smetana 1 decilitr (30%, do špenátu)
- cibule 2 kusy
- sádlo 2 lžíce
- máslo 1 lžíce
- kmín 1 lžička (orientační množství)
- pepř černý 2 špetky (orientační množství, mletý )
- sůl 5 špetek (orientační množství)
- vývar 1 decilitr (horký, na podlití)
Na noky:
- brambory 350 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná hrubá 250 gramů
- máslo 2 lžíce
- vejce 1 kus
- sůl 1 špetka (orientační množství)
Postup přípravy
Uvařené brambory oloupeme, propasírujeme, přidáme sůl, rozšlehané vejce a mouku a zhotovíme tužší těsto. Na pomoučeném válu připravíme několik válečků silných asi jako prst, které nakrájíme na kousky. Vidličkou v nich vytlačíme rýhy a zavaříme je do vroucí osolené vody. Noky vaříme asi 3 - 4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Vyjmeme je cedníkem a necháme odkapat.
Maso očistíme, osolíme, opepříme a poprášíme kmínem. V hlubší pánvi rozpustíme sádlo a necháme na něm zesklovatět 1 nakrájenou cibuli. Pak přidáme pečínku a ze všech stran ji zprudka ve výpeku opečeme. Pečínku přendáme do pekáčku, přelijeme výpekem, přiklopíme a pečeme přibližně 70 minut při 170° C. Během této doby maso jednou otočíme. Téměř hotové maso odkryjeme a 10 minut při 190° C dopékáme dozlatova na kůrku.
Hotové maso nakrájíme na plátky a uchováváme v teple. Výpek dochutíme solí, pepřem a popřípadě mírně zředíme vývarem. Špenát očistíme, odkrájíme tuhé stonky a ve velké pánvi ho orestujeme na másle s cibulí nakrájenou na kolečka. Orestovaný špenát doplníme smetanou, ochutíme solí a pepřem a rozdělíme ho s noky na talíře. Přidáme plátky masa a vše přelijeme výpekem.
Načítám komentáře...