Bramborové špalíčky se žampiony
Seznam surovin
- brambory 800 gramů (vařené ve slupce)
- mouka pšeničná polohrubá 350 gramů
- smetana na šlehání 2,5 decilitru
- žampiony 200 gramů
- rukola 100 gramů
- sýr Parmezán 40 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- olej olivový 3 lžíce
- česnek 2 stroužky
- pepř bílý (mletý)
- sůl
- máslo 1 lžíce (na promíchání)
- máslo 30 gramů (rozpuštěné)
Postup přípravy
Oloupané brambory nastrouháme najemno, prsty zlehka promícháme s moukou, přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyvalíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm.
Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou. Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítu odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.
Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu. Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmazánem.
Načítám komentáře...