Bramborové špízy
Seznam surovin
- brambory 16 kusů (střední )
- kukuřice 4 kusy (klas)
- cuketa 1 kus
- slanina anglická 12 plátků
- sýr s modrou plísní 60 gramů (Niva nastrouhaná)
- olej 4 lžíce
- sůl
- olej (na smažení)
Na salsu:
- paprika červená 1 kus
- paprika žlutá 1 kus
- rajčata 1 kus
- cibule 1 kus
- rajčatový protlak 50 gramů
- limetka 1 kus
- pažitka 2 lžíce (nakrájená)
- česnek 2 stroužky
- sůl 3 špetky
Postup přípravy
Nejprve připravíme salsu. Očištěné papriky a oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli zesklovatíme v kastrůlku na oleji. Přidáme papriky a plátky česneku a orestujeme. Přidáme protlak, osolíme a podusíme doměkka. Pak přimícháme rajče a pažitku, salsu necháme už jen přejít varem, dochutíme ji šťávou z limetky a necháme vychladnout.
Brambory důkladně omyjeme (neloupeme je) a nakrájíme na půlky. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme je do poloměkka. Pak vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Klasy kukuřice oloupeme, omyjeme a každý nakrájíme na 6 silnějších plátků. Cuketu omyjeme a nakrájíme na 12 dílků.
Předvařené půlky brambor zprudka opečeme v pánvi na oleji a osolíme je. Každý plátek kukuřice obalíme proužkem slaniny a napícháme je střídavě s brambory a cuketou na špízy. Rozložíme je na plech, posypeme nivou a pečeme v troubě vyhřáté na 170° C, dokud není zelenina měkká. Špízy rozdělíme na talíře a podáváme se salsou.
Načítám komentáře...