Bramborové suflé se sýrem
Seznam surovin
- vejce 4 kusy
- brambory 2 kusy (uvařené ve slupce)
- sýr tvrdý 80 gramů (nastrouhaný, s nižším obsahem tuku)
- jogurt bílý 2 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
- sůl
- olej (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hladká (na vysypání formiček)
Na omáčku:
- žampiony 3 kusy
- brambory 1 kus (střední)
- mrkev 1/2 kusu (menší)
- sýr Brynza 30 gramů
- olej olivový 1/2 lžíce
- řeřicha 1/2 lžíce (čerstvá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky, přidáme nastrouhaný sýr, oloupané a nastrouhané brambory, mouku, jogurt a nasekanou petrželku. Směs osolíme a nakonec do ní vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků. Čtyři vhodné kulaté formičky vytřeme olejem a vysypeme moukou. Naplníme je do tří čtvrtin připravenou směsí, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 minut.
Mezitím připravíme omáčku. Očištěné a na plátky nakrájené žampiony a karotku orestujeme na olivovém oleji. Přilijeme 4 dl vody, přidáme oloupanou a na plátky nakrájenou bramboru a pomalu vaříme doměkka. Pak omáčku přelijeme do mixéru, přidáme trochu řeřichy a brynzu a vše rozmixujeme na hladký krém, který dochutíme solí a pepřem.
Upečené suflé vyjmeme z trouby, necháme 2 minuty odpočinout. Omáčku rozdělíme na talíře, opatrně na ně z formiček vyklopíme horké suflé a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Aby bylo suflé hezky nadýchané, měly by být bílky dobře našlehané. Použijte bílky pokojové teploty a šlehejte je v kovové míse, až zvětší svůj objem asi sedmkrát. Pak vmíchejte jednu lžíci sněhu do těsta a po částech opatrně přimíchejte zbytek sněhu.
Načítám komentáře...