Bramborový gratin s rybou
Seznam surovin
- brambory 500 gramů (oloupané)
- ryba mořská 4 plátky (filety bez kostí a kůže, celkem 500 g)
- paprika 2 kusy (zelená a červená)
- fenykl 1 kus (čerstvý)
- vejce 2 kusy
- smetana zakysaná 2,5 decilitru
- máslo 50 gramů
- citron 1 kus
- olej 0,4 decilitru
- sůl
- strouhanka (na vysypání formy)
Postup přípravy
Z menších brambor nakrájíme asi 50 tenkých plátků a dáme je do studené vody. Zbytek brambor nakrájíme asi na 5 mm silné plátky, spaříme je ve vroucí osolené vodě a scedíme.
Papriky zbavíme semínek, fenykl očistíme, vše nakrájíme na malé kostičky a krátce podusíme na oleji. Smetanu rozšleháme s vejci, přidáme špetku citronové kůry a osolíme.
Čtyři vhodné zapékací formy vymažeme kouskem másla a vysypeme strouhankou. Na dno každé formy rozložíme spařené a vychladlé plátky brambor. Zakryjeme je podušenou zeleninou, zalijeme smetanou s vejci a navrch položíme osolená a citronem pokapaná filátka z ryb.
Na filátka rozložíme syrové plátky brambor, pokapeme je zbylým rozehřátým a osoleným máslem, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 - 30 minut (podle tvaru forem).
Poznámka k receptu
Tuto specialitu můžete připravovat buď v jednoporcových formách, jak je uvedeno v postupu, nebo vše najednou v hlubším pekáčku či větší zapékací formě.
Máte-li rádi rozpečený sýr, posypte povrch těsně před dopečením nastrouhaným sýrem (Eidamem, Madelandem nebo aromatičtějším sýrem, jako je Parmazán) a nechte ho na povrchu roztéct a zezlátnout.
Gratin podávejte čerstvě upečený, abyste si plně vychutnali křupavou kůrčičku na povrchu.
Ozdobte každou porci před podáváním voňavým čerstvým tymiánem.
Načítám komentáře...