Bramborový guláš
Seznam surovin
- brambory 1,2 kilogramu (oloupané)
- špekáček 400 gramů
- cibule 200 gramů
- sádlo 100 gramů (nebo olej)
- paprika sladká 2 lžíce (mletá)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- kmín 1 lžička
- majoránka 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Brambory nakrájíme na kostky a necháme stát zalité vodou, aby nezhnědly.
V kastrolu rozpálíme tři čtvrtiny sádla nebo oleje, přidáme oloupanou a drobně nakájenou cibuli a mícháme, dokud nezačne hnědnout. Přimícháme papriku, kmín a pepř, přidáme slité brambory a plátky česneku, osolíme, zalijeme do poloviny horkou vodou a dusíme pod pokličkou.
Když jsou brambory z poloviny uvařené, přilijeme mouku rozmíchanou v troše vody a mícháme, dokud guláš nezhoustne. Podle potřeby přilijeme vodu a dále zvolna vaříme bez pokličky, dokud nejsou brambory měkké.
Mezitím nakrájíme vuřty na plátky a zprudka je opečeme na zbylém tuku z obou stran. Tuk slijeme, vuřty přidáme do guláše, dochutíme ho majoránkou a ještě krátce povaříme.
Poznámka k receptu
Posypte každou porci guláše nasekanou petrželkou a pro ty, kdo mají velký hlad, ho doplňte krajíci čerstvého chleba.
Načítám komentáře...