BRAMBOROVÝ KUBA
Seznam surovin
- brambory 750 gramů
- mléko 200 mililitrů
- slanina anglická 200 gramů
- houby sušené 1 hrst
- česnek 4 stroužky
- majoránka 1 lžíce (sušená)
- zázvor 1/2 lžičky (mletý)
- sádlo 3 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka. Houby namočte do studené vody, slaninu nakrájejte na tenké špalíčky. V pánvi rozpalte lžíci sádla a slaninu na něm opražte.
2. Uvařené brambory nechte zchladnout, oloupejte je, nakrájejte na kousky a vsypte do mísy. Přidejte zbylé rozpuštěné sádlo, prolisovaný česnek, scezené houby, slaninu, majoránku a zázvor. Osolte, opepřete a zlehka promíchejte. Vsypte směs do pekáčku, zalijte mlékem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–40 minut, aby vršky brambor zezlátly. Ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Chudí horalé jedli kubu docela často, ať už s kroupami, nebo s bramborami. My si dovolili přidat i pořádný kousek slaniny. Mléko na podlití je zajímavý detail. Bramborám dodá jemnost a na dně pekáče vytvoří neodolatelnou šťávu.
Načítám komentáře...