Bramborový páj
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- brambory 130 gramů (brambory vařené ve slupce, oloupané)
- máslo 120 gramů
- vejce 1 kus
- tuk 1 lžíce (na potření formy)
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (na vál)
Na náplň:
- mléko 2 decilitry
- sýr tvrdý 150 gramů (jemně nastrouhaný)
- vejce 3 kusy
- klobása 1 kus (papriková)
- smetana 1 decilitr (30%)
- slanina anglická 80 gramů (plátky )
- moučka bramborová (škrob) 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- cibule 1 kus
- cibule červená 1 kus
- sůl 1 špetka (orientační množství)
- pepř černý 1 špetka (mletý)
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý)
Postup přípravy
Brambory najemno nastrouháme a promícháme s moukou, kousky změklého másla, solí a rozšlehaným vejcem. Z tuhého těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme 1 hodinu odpočinout v chladu. V pánvi na rozehřátém oleji nejprve opečeme plátky slaniny a nakrájenou klobásu. Po vyjmutí uzenin dáme do výpeku obě na kroužky nakrájené cibule a orestujeme je dozlatova.
Těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje vytvarujeme podle formy. Dno propícháme vidličkou, koláč zakryjeme pečicím papírem a zasypeme jej suchou luštěninou. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180° C 18 minut. Potom luštěniny i papír odstraníme.
Do předpečeného korpusu urovnáme slaninu, cibulové kroužky, plátky slaniny a klobásy. Smetanu, mléko, vejce, tři čtvrtiny sýru, špetku nastrouhaného muškátového oříšku a pepř rozšleháme s bramborovým škrobem a vše vylijeme na náplň. Vrch posypeme zbylým sýrem, vložíme do trouby vyhřáté na 180° C a vše pečeme 35 minut dozlatova.
Načítám komentáře...