Brambory na pánvi se slézem kučeravým

Seznam surovin

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a okořeníme. Na pánev dáme trochu oleje, rozložíme polovinu brambor. Na ně položíme na kolečka pokrájenou klobásu nebo na kostičky
měkký salám, na to dáme posekané listy slézu, trochu osolíme, okořeníme a polijeme kečupem. Dále dáme druhou polovinu brambor, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Mezitím si rozšleháme vejce v mléku, nalejeme na brambory a přikryté pod pokličkou dodusíme, dokud se vejce nezatáhnou

2. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vysušíme. Na pánev nalijeme trochu oleje, dáme brambory, osolíme, opepříme a opečeme. Mezitím si klobásu (měkký salám) nakrájíme na kostičky. Když jsou brambory skoro hotové, přidáme klobásu a obojí ještě chvíli opečeme. Přidáme listy slézu pokrájené na proužky, promícháme a ještě podusíme pod pokličkou. Nakonec přidáme rozšlehané vejce s mlékem a necháme dusit na pánvi přikryté pokličkou, dokud se vejce nezatáhnou.

Poznámka k receptu

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny. Využití - nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj. Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná. Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...