Brambory po provensálsku I
Seznam surovin
- brambory 1,4 kilogramu (nové - menší)
- česnek 5 stroužků
- tymián 4 snítky (čerstvý)
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- šalvěj 4 lístky (čerstvá)
- olej olivový 4 lžíce
- sůl mořská
- sůl (obyčejná)
Postup přípravy
Brambory pečlivě opláchneme studenou vodou, necháme odkapat a pak je nakrájíme ostrým nožem na plátky silné asi 2 mm. Vložíme je na malou chvilku do hrnce s vroucí osolenou vodou, pak je vyjmeme sítem a necháme dobře odkapat.
Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozmarýn, tymián a šalvěj nasekáme ostrým nožem nadrobno.
Odkapané plátky brambor, česnek a bylinky nasypeme do mísy, pokapeme olejem, dobře promíchme a ochutíme mořskou solí.
Ochucené bramborové plátky rozložíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 25 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Takto připravené voňavé brambory jsou vynikající ke grilovanému či pečenému masu nebo jen samotné, doplněné zakysanou smetanou a zeleninovým salátem.
Brambory budou ještě voňavější, když je před pečením promícháte kromě bylinek a česneku se špetkou strouhané citronové kůry (nejlépe z chemicky neošetřeného nebo alespoň z důkladně omytého citronu).
Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte hotovou kořenící směs “Provensálské koření”. Dejte jen pozor na složení, protože některé výrobky již obsahují sůl.
Načítám komentáře...