Brambory se salámem
Seznam surovin
- brambory 700 gramů
- salám měkký 300 gramů (plátky)
- sýr polotvrdý 100 gramů (Eidam nastrouhaný)
- cibule 1 kus
- smetana 1,5 decilitru
- olej 2 lžíce
- muškátový oříšek
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej (na vymazání formy)
Postup přípravy
Brambory oloupeme, nastrouháme na tenké plátky, vložíme je do vroucí osolené vody a povaříme 3 - 4 minuty. Pak bramborové plátky slijeme a necháme odkapat.
Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme ji zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidáme povařené plátky brambor, opatrně promícháme a odstavíme z ohně.
Smetanu smícháme s nastrouhaným sýrem, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem.
Do olejem vymazané nákypové formy nebo pekáčku rozložíme asi dvoucentimetrovou vrstvu brambor a rozložíme na ni plátky salámu. Zalijeme je smetanovou směsí, přidáme další vrstvu brambor a salámu, opět zalijeme smetanou a vše zakončíme vrstvou brambor, které přelijeme zbytkem smetany. Formu vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a brambory zapečeme dozlatova.
Hotový pokrm nakrájíme ostrým nožem na porce a podáváme se zeleninovým salátem.
Poznámka k receptu
Místo salámu můžete skvěle využít mladou cuketu nakrájenou na tenké plátky. Pokrm pak bude i lehčí do žaludku.
Načítám komentáře...