Brambory v koprové omáčce
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- vývar 5 decilitrů
- smetana na vaření 2,5 decilitru
- vejce 4 kusy
- kopr 1 svazek
- máslo 50 gramů
- mouka pšeničná hladká 50 gramů
- ocet 2 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
Vývar přivedeme k varu a přidáme oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory. Brambory uvaříme do poloměkka, scedíme je a vývar opět přivedeme k varu. Na pánvi rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, připravíme světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Vývar zahustíme zchladlou jíškou, prošleháme, 10 minut převaříme, zjemníme smetanou a do omáčky vrátíme brambory. Přidáme jemně nakrájený kopr a brambory dovaříme doměkka.
V menším kastrolu přivedeme k varu 1 l osolené vody s octem. Teplotu snížíme a vodu udržujeme horkou, nesmí se však již vařit. Vejce vyklepneme do naběračky a opatrně vlijeme do horké vody. Vidličkou přetáhneme bílek přes žloutek a vejce vaříme 6 minut. Takto připravíme všechna zastřená vejce.
Omáčku s bramborami dochutíme citronovou šťávou, rozdělíme na talíře a doplníme zastřenými vejci.
Poznámka k receptu
Místo zastřených vajec můžete použít i vejce vařená natvrdo nebo volská oka.
Načítám komentáře...