Brazilské brambory
Seznam surovin
- brambory 4 kusy (větší)
- humr 50 gramů (očištěný)
- treska 50 gramů (nebo bílá mořská ryba)
- cibule 3 kusy
- zelenina kořenová 300 gramů
- sůl
- pepř
- koňak (40%) 1/2 lžíce
- káva 1 lžíce (instantní)
- mléko 150 mililitrů
- máslo 200 mililitrů
- olej olivový
Postup přípravy
Humra a bílou rybu nakrájíme na drobné kousky a odložíme si je stranou. Na dvou pánvích necháme na oleji zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Do jedné pánve přidáme kousky humra, do druhé kousky bílé ryby a krátce orestujeme. Není nutné provádět tento proces se dvěma pánvemi, je možné nejprve připravit humra a potom na stejné pánvi rybu.
Nastrouhanou kořenovou zeleninu krátce povaříme, až trochu změkne. Připravíme si omáčku: na pánvi rozpálíme máslo, necháme zesklovatět cibulku, přidáme koňak, kávu, mléko a krátce povaříme. Dokonale umyté brambory nakrájíme i se slupkou na asi tři milimetry slabé plátky.
Vezmeme pekáček, vytřeme ho máslem a na dno vyrovnáme plátky brambor. Osolíme je, opepříme a položíme na ně orestovaného humra s cibulkou. Následuje opět vrstva brambor, potom ryba s cibulkou, zase brambory a nakonec kořenová zelenina. Na brambory nalijeme omáčku a zapečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Načítám komentáře...