Česká cmunda
Seznam surovin
- brambory 600 gramů (syrové, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- vejce 1 kus
- mléko (podle potřeby)
- česnek 2 stroužky
- majoránka 1 lžička
- pepř černý (mletý)
- sůl
- olej (na opečení)
- sůl
Na náplň:
- zelí kysané 300 gramů
- uzené maso 250 gramů (krkovice, vařená)
- cibule 1 kus (větší)
- olej 2 lžíce
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo a lehce ji osmahneme na oleji, až začne zlátnout. Přidáme na kostky nakrájenou krkovičku a krátce ji opečeme. Přidáme překrájené kysané zelí, krátce podusíme a podle chuti přisolíme.
Oloupané brambory nastrouháme do mísy a vymačkáme z nich štávu, kterou necháme odstát. K bramborám přidáme vejce, mouku, utřený česnek se solí, majoránku, pepř a škrob, který se usadil na dně štávy z brambor, a promícháme. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme do něj několik lžic mléka.
Do rozehřáté pánve lehce vymazané olejem nalijeme naběračku těsta, rozetřeme ho po celé ploše a jakmile těsto začne tuhnout, přidáme na jednu polovinu bramboráku část náplně. Druhou polovinu bramboráku přes ni přehneme, okraje těsta k sobě přimáčkneme (pokud je už těsto ztuhlé, lehce přetřeme okraj syrovým těstem), přilijeme trochu oleje a zvolna pečeme, dokud okraje nezezlátnou. Pak naplněný bramborák otočíme a dopečeme ho i z druhé strany.
Stejným způsobem připravíme ze zbylého těsta a náplně i další bramboráky.
Načítám komentáře...