CHUDOBNICA
Seznam surovin
- brambory 300 gramů
- cibule 3 kusy
- slanina anglická 150 gramů (3-4 ks)
- vejce 3 kusy
- majoránka 1 lžíce (sušená)
- majoránka (čerstvá k podávání)
- olej řepkový (nebo sádlo na smažení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo, pak z nich pečlivě vymačkejte co nejvíc tekutiny. Cibuli nakrájejte nahrubo, slaninu na nudličky a spolu se sušenou majoránkou přidejte k bramborám. Osolte, opepřete a vmíchejte vejce – pokud jste brambory vyždímali pečlivě, měly by stačit 3 kusy, pokud v nich zůstalo trochu vody, dejte raději 4 kusy (můžete také použít jen 2 kusy a směs zahustit trochou hladké mouky).
2. V pánvi rozpalte olej, lžící nanášejte směs a vzniklé placičky opečte z obou stran dozlatova. Podávejte je ještě teplé, posypané čerstvou majoránkou.
Poznámka k receptu
Chudobnicu bratr Aleš převzal od svého švagra. Jde o tradiční slovenské jídlo, které je typické stejným poměrem brambor a cibule. Smaží se jako bramboráky, někdo ho peče v troubě v pekáčku. Dá se do něj leccos přidat – když není půst, přidejte trochu slaniny nebo kousky masa, které zbylo z předchozího dne.
Načítám komentáře...