Domácí bramborový chléb
Seznam surovin
- voda 3 decilitry (vlažná, na přípravu kvásku a do těsta)
- brambory 250 gramů (vařené ve slupce)
- droždí 1 kostka
- sůl 1/2 lžíce
- cukr 1 špetka
- kmín 1 lžička (orientační množství)
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce (orientační množství, na vál)
- mouka špaldová 1 kilogram
- olej 2 lžíce (na vymazání formy)
- semínka sezamová 2 lžíce (orientační množství, na posypání)
- voda 1 lžíce (po vykynutí, vlažná, na potření)
Postup přípravy
V nádobě rozdrobíme droždí, přidáme cukr, 1/2 lžíce mouky, zalijeme trochou vlažné vody a rozmícháme, aby vzniklo hustší těstíčko na kvásek. Nádobu zakryjeme utěrkou a kvásek necháme v teple vzejít (15 minut).
Do mísy prosejeme zbylou mouku, kterou promícháme se solí a kmínem. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno nebo je prolisujeme a přidáme do mísy s moukou. Přilijeme kvásek. Pomocí zbylé vlažné vody zaděláme hladké tuhé těsto, které dobře propracujeme rukama. Těsto dáme do mísy, překryjeme čistou utěrkou a v teple necháme kynout zhruba 45 minut. Pak těsto znovu prohněteme a necháme ho podruhé přibližně 45 minut kynout. Připravíme si formu na pečení chleba. Pokud ji nemáme, vyložíme plech pečicím papírem. Formu nebo papír potřeme trochou oleje.
Vykynuté těsto znovu propracujeme. Připravíme z něho šišku, kterou položíme do formy nebo na plech. Necháme ještě asi 20 minut kynout, potom potřeme povrch trochou vlažné vody a posypeme sezamovými semínky. Chléb vložíme na střední mřížku do trouby vyhřáté na 210° C a pečeme asi 45 minut. Správně upečený chléb má dutý zvuk, když na něj zespodu poklepeme prsty.
Poznámka k receptu
Všechny suroviny na těsto by měly mít pokojovou teplotu, voda musí být vlažná, nikoli teplá.
Vyjmenované suroviny (nakrájené na malé kousky nebo jemně nastrouhané) vpracujte do těsta po druhém kynutí. Můžete zvolit jenom jednu surovinu, nebo jich zkombinovat víc najednou: olivy, parmazán, ořechy, pršut, česnek, oregano.
Načítám komentáře...