Francouzské brambory se salámem
Seznam surovin
- brambory 900 gramů (vařené bez slupky)
- salám točený 300 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 4 kusy
- sýr tvrdý 120 gramů (najemno nastrouhaný)
- cibule 1 kus (velká)
- olej 3
- sůl
- pepř černý (mletý)
- strouhanka (na vysypání)
- tuk (na vymazání)
Postup přípravy
Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata najemno nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájený salám, společně opečeme a necháme vychladnout.
Brambory nakrájíme na plátky. Zapékací misku (22 x 26 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Na dno rozložíme vrstvu brambor, mírně osolíme, opepříme a posypeme částí směsi salámu a cibule. Vrch posypeme třetinou sýru. Postup opakujeme a poslední vrstvu vytvoříme pouze z brambor.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C 10 minut, pak misku zalijeme mlékem rozšlehaným s vejci a dopékáme při 170 °C ještě 50 minut. 10 minut před koncem pečení povrch brambor rovnoměrně posypeme zbylým sýrem a dopečeme.
Poznámka k receptu
Zvláště jemnou chuť a vůni zapečených brambor získáte přidáním muškátového oříšku nebo květu do směsi vajec a mléka.
Načítám komentáře...