Gratinované brambory se sýrem a paprikou
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- cibule 2 kusy
- paprika zelená 2 kusy
- sýr Čedar 250 gramů (nebo tvrdý vyzrálý sýr)
- olej
- máslo 50 gramů
- česnek 1 stroužek
- smetana 100 mililitrů
- mléko 400 mililitrů
- muškátový oříšek
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Pekáč nebo zapékací formu vymažte máslem a vytřete česnekem. Na dno položte vrstvu brambor, posypte trochou soli, pepře, strouhaného muškátového oříšku.
Cibule oloupejte, papriky zbavte jádřinců a vše nakrájejte na tenká kolečka. Cibuli a papriku vložte do rozehřátého oleje a za občasného míchání osmažte. Část zeleniny rozložte na brambory a posypte trochou nastrouhaného sýra. Dejte opět vrstvu brambor a postup opakujte (trochu sýra si nechte). Poslední vrstvu tvoří brambory, které poklaďte vločkami zbylého másla.
Smetanu smíchejte s mlékem, okořeňte pepřem a muškátovým oříškem a touto směsí zalijte brambory. Pekáč vložte do předehřáté trouby a pečte při 200°C asi 1 hodinu, dokud se tekutina nevsákne a brambory nezměknou. Před koncem pečení posypte povrch zbytkem sýra.
Poznámka k receptu
Pokrm podávejte se zeleninovým salátem.
Načítám komentáře...