Gratinované brambory se sýrem a špenátem
Postup přípravy
1. V kastrolu smíchejte smetanu s prolisovaným česnekem, tymiánem, muškátovým oříškem a pepřem podle vlastní chuti. Přiveďte k varu a ztlumte plamen na minimum. Mírně vařte, dokud se tekutina nezredukuje o čtvrtinu, tedy 20 - 30 minut. Odstavte z plamene, přidejte sůl a nechte vychladnout.
2. Mezitím nakrájejte cibuli na jemné plátky. Brambory oškrábejte a nakrájejte podélně na tenké plátky. Předehřejte troubu na 180 °C.
3. Postupně vhazujte plátky brambor do kastrolu se smetanou a vařečkou párkrát promíchejte. Ujistěte se, že plátky nejsou slepené.
4. Zapékací formu o velikosti asi 25 x 35 x 5 cm vymažte hojně částí másla. Vytahujte brambory ze smetany a jednu po druhé je klaďte na dno formy v jednom směru. Hned na ně naneste druhou vrstvu bramborových lupínků, o 90 ° otočených. Zlehka je osolte a opepřete.
5. Naneste na brambory vrstvu cibule (polovinu množství, které máte) a zakryjte ji směsí z poloviny nastrouhaného sýra a poloviny špenátových listů.
6. Opakujte dvojitou vrstvu brambor, na ni naneste většinu zbylé cibule a sýra a druhou polovinu špenátu.
7. Poslední vrstvu tvoří dvojitá vrstva brambor s trochou zbylé cibule a sýra. Zalijte zbytkem smetany, přidejte zbylé máslo, přikryjte alobalem nebo víkem a dejte péct do trouby. Po 50 minutách odkryjte a pečte 25 minut dozlatova. Před podáváním nechte trochu zchladnout. Ozdobte čerstvým tymiánem.
Poznámka k receptu
Formu na gratinované brambory vymažte raději máslem, místo abyste ji vykládali pečicím papírem. Brambory s máslem, smetanou a sýrem mají tendenci se papíru po upečení pevně „držet“.
Načítám komentáře...