Hranolky s čerstvými bylinkami
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (velké, celkem asi 1,5 kg)
- olej olivový 4 lžíce
- tymián 1 lžíce (čerstvý, nakrájený)
- bazalka 1 lžíce (čerstvá, nakrájená)
- rozmarýn 1 lžička (čerstvý, nakrájený)
- šalvěj 1 lžička (čerstvá, nakrájená)
- sůl
- olej (na smažení)
Na omáčku:
- majonéza 2 decilitry
- jogurt bílý 2 decilitry
- česnek 4 stroužky
- pepř 1 lžička (drcený)
- sůl
Postup přípravy
Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm a dlouhé 4 cm. Ihned je vložíme do mísy se studenou vodou, dobře propláchneme a toto zopakujeme ještě dvakrát. Pak hranolky znovu zalijeme čistou vodou a necháme stát asi 15 minut (tím je zbavíme škrobu).
Bazalku, tymián, rozmarýn a šalvěj smícháme s olivovým olejem.
Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky a v misce smícháme s majonézou a jogurtem. Přidáme pepř a omáčku podle chuti osolíme.
Hranolky scedíme a necháme na utěrce oschnout. Ve větším hrnci nebo ve fritéze rozpálíme olej a hranolky v něm usmažíme dozlatova. Osolíme je a promícháme s bylinkami v oleji. Rozdělíme je na talíře a podáváme s omáčkou.
Načítám komentáře...