Hranolky s příchutí Itálie
Seznam surovin
- brambory 6 kusů (velké, celkem asi 1,5 kg)
- olivy černé 80 gramů (bez pecek)
- slanina anglická 50 gramů (nebo panceta, plátky)
- sýr Parmezán 50 gramů (strouhaný)
- ančovičky 40 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- oregano 1 lžíce (čerstvé)
- sůl
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Brambory opláchneme, oloupeme a nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm a dlouhé 4 cm. Ihned je vložíme do mísy se studenou vodou, dobře propláchneme a toto zopakujeme ještě dvakrát. Pak hranolky znovu zalijeme čistou vodou a necháme stát asi 15 minut (tím je zbavíme škrobu).
Olivy nakrájíme na drobné kostičky, ančovičky na proužky. Pancetu nakrájíme na širší nudle a zvolna ji opražíme na pánvi s olivovým olejem. Když začne zlátnout, přidáme ančovičky, nakrájené oregano a olivy a krátce promícháme. Směs přeložíme do misky a uložíme v teple.
Hranolky scedíme a necháme na utěrce oschnout. Ve větším hrnci nebo ve fritéze rozpálíme olej a hranolky v něm usmažíme dozlatova. Rozdělíme je na talíře, lehce je osolíme, přidáme připravenou směs a vše posypeme parmazánem.
Načítám komentáře...