Jemné bílé kluski
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram (oloupané)
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- máslo 1 lžíce (přepuštěné)
- moučka škrobová 1 lžička
- sůl
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na vál)
- olej (na smažení)
- žloutek 1 kus
- cibule 2 kusy (na ozdobu)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce (na poprášení cibulových kroužků)
- olej (na smažení)
Postup přípravy
Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka (nesmí být ale rozvařené). Scedíme je a ještě horké je rozšťoucháme nebo nastrouháme. Brambory necháme trochu vychladnout, aby se ještě teplé daly zpracovat. Pak přidáme máslo, žloutek a hrubou mouku, osolíme a rychle vypracujeme hladké těsto.
Z připraveného těsta utvoříme na pomoučeném válu válečky, které šikmo nakrájíme na plátky a každý ve středu promáčkneme prstem. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, pomalu do ní přilijeme za stálého rychlého míchání škrobovou moučku rozpuštěnou v 1 dl studené vody. Jakmile voda začne znovu ehce vřít, vkládáme do ní připravené plátky, lehce je vařečkou promícháme, aby se nepřichytily na dno, a vaříme asi 4 minuty.
Mezitím nakrájíme oloupané cibule na tenká kolečka, poprášíme je hladkou moukou a osmahneme na oleji dozlatova. Kluski vyjmeme z vody, necháme odkapat, rozdělíme je na talíře a doplníme osmaženými cibulovými prstýnky.
Načítám komentáře...