Jihočeský bramborový bác
Seznam surovin
- brambory 1 kilogram
- slanina anglická 100 gramů (plátky)
- veka 1/2 kusu
- mouka pšeničná hladká 4 lžíce
- škvarky 4 lžíce (vepřové)
- mléko 4 lžíce
- česnek 4 stroužky
- vejce 2 kusy
- sádlo (trocha)
- kmín (drcený)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Jednu polovinu brambor omyjte a uvařte ve slupce. Když brambory vychladnou, oloupejte je a nahrubo nastrouhejte.
Druhou polovinu omyjte, oloupejte a zasyrova nastrouhejte nahrubo. Potom všechny brambory smíchejte, přidejte mouku, vejce, posekané nebo umleté škvarky, mléko, prolisovaný česnek, pepř, kmín a sůl.
Na plátky nakrájenou veku naskládejte na dno sádlem vymazaného pekáče. Veku potřete bramborovou směsí, zakryjte plátky anglické slaniny a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C.
Pokrm upečte dozlatova a podávejte teplý s kysaným zelím nebo čerstvou zeleninou.
Načítám komentáře...